Salt la conținutul principal
Bosch în România
Let’s #inspire each other

Restart 45+ | Generația X sunt oamenii care aduc armonie și diversitate în echipele performante

Restart 45+ | Generația X sunt oamenii care aduc armonie și diversitate în echipele performante

Prin implicarea Bosch în realizarea documentarului Restart 45+, dorința noastră a fost să prezentăm provocările întâlnite de persoanele de peste 45 de ani în căutarea unui loc de muncă, dar și exemplele de succes din cadrul Bosch, ce au explorat spațiul dintre provocare și oportunitate. În acest sens, am discutat despre valorificarea potențialului diverselor generații, într-o viziune în care tehnologiei îi atribuim rolul de catalizator între generații, și nu unul de diviziune.

Amintim că Generația X sunt cei născuți între anii 1965 și 1980, ce au catalizat două perspective diferite asupra lumii, reprezentate prin generațiile Baby Boomer (1946 și 1964) și Millenials (1981 și 1996). Astfel, sperăm că armonia din poveștile oamenilor 45+ v-au inspirat pentru a vă spune și trăi povestea profesională dintr-o perspectivă nouă, deschisă către oportunitățile pe care tehnologia le creează prin inovație.

Incursiunea noastră a început prin conștientizarea provocărilor pe care profesioniștii din Generația X le simt în piața muncii. Am ascultat povești cu final fericit, spuse și trăite de fiecare în parte, prin care oamenii și-au învins propriile limite, dar și cele setate de societate. Ei au dovedit că pot fi printre cei mai valoroși, dar și cei mai iubiți oameni din organizații. Ajunși la finalul acestei serii de podcasturi, sperăm că am reușit să contribuim puțin la eliminarea stereotipurilor din piața muncii, spre avantajul tuturor celor implicați.

Pentru una dintre cele mai inovatoare companii din lume, la Bosch, valorificarea diversității înseamnă acces direct la inovație întrucât “fiecare vârstă prezintă anumite avantaje”, spune Cristina Corello, Director de Resurse Umane, Bosch România. Aceasta adaugă: “ca să ținem pasul cu ceea ce înseamnă inovația, trebuie să luăm în considerare perspective foarte diferite”, în care energia și înțelepciunea specifică unor generații diferite conlucrează pentru “a crea o nouă perspectivă asupra produselor viitorului”, concluzionează Directorul de Resurse Umane.

Profesioniștii Generației X au experiențe variate, din perioade diferite, lucrând cu generații diferite și în domenii cu totul noi, în special în ceea ce privește munca la computer, cu echipamente de automatizare sau într-o limbă străină. Această categorie profesională și-a dezvoltat, așadar, abilități de leadership în mod natural.

Jozsef Leimeiszter, Director de Resurse Umane la Fabrica Bosch din Blaj, consideră că “echipele trebuie să fie eterogene, și nu omogene” întrucât “echipele construite pe criterii de diversitate sunt mai performante”. Astfel, pentru a crea un flux bidirecțional de învățare, el încurajează atragerea deopotrivă a profesioniștilor cu mai multă experiență, dar și a tinerilor absolvenți în procesul de recrutare. “Cheia este să găsim armonia și mixul corect între oameni cu experiențe sau vârste diferite și de a crea mediul care pune în evidență cunoștințele și experiența tuturor celor implicați”, conclude acesta, subliniind importanța structurii de leadership în preîntâmpinarea eventualelor provocări.

Într-o organizație ce pune accent pe performanță, generația X are o poziționare avantajoasă întrucât “cunoștințele și experiența sunt principalul predictor al performanței la locul de muncă”, susține Simina Motoc, Director de Resurse Umane la Fabrica Bosch din Cluj. Aceasta remarcă, pe de o parte, curiozitatea specifică Generației 45+, ce are rol catalizator în învățare, în special în era digitalizării, precum și modul în care aceasta încurajează diversitatea în gândire în cadrul echipelor. “Realizările sunt o muncă de echipă”, crede Simina Motoc, performanța și diversitatea echipelor fiind direct proporționale.

Diversity

Exemplele de bună practică Bosch, atât la nivel național, cât și internațional, sunt modul nostru de a susține inițiativa Restart45. Atunci când angajăm pe criterii de diversitate, imparțialitate și incluziune, inspirăm performanță pe toate planurile. Spre exemplu, cel mai tânăr angajat Bosch este în vârstă de 18 ani și lucrează în echipe cu profesioniști seniori cu vârste de până la 68 de ani în cadrul unei companii lider în tehnologie. De asemenea, echitatea în ceea ce privește criteriile de gen, abilitate, naționalitate ne privește pe toți, iar Bosch a creat o cultură unde diversitatea este apreciată și sărbătorită în toate formele acesteia.

Te invităm să urmărești și celelalte episoade din seria documentarului Restart 45+ pentru a cunoaște abordări noi asupra unor subiecte concrete precum adaptarea la nou și învățarea continuă, principii și valori necesare tuturor generațiilor.