Salt la conținutul principal
Bosch în România
Let’s #inspire each other

Restart 45+ | Adaptarea la nou și învățarea continuă sunt influențate de atitudine, nu de vârstă

Restart 45+ | Adaptarea la nou și învățarea continuă sunt influențate de atitudine, nu de vârstă

Continuăm seria de articole Restart45, menite să prezinte provocările generației X în căutarea unui loc de muncă. În acest articol, discutăm despre adaptarea la nou și unitatea în echipă, cu focus pe plus valoarea pe care diversitatea o aduce în echipele ce inovează prin activitatea lor. Ne dorim ca acesta să fie un pas important spre educarea pieței și schimbarea percepțiilor negative, la adresa generației 45+ și sperăm că acești pași vor continua prin acțiunile fiecăruia dintre noi.

Adaptarea la nou este constanta secolului nostru și probabil singura modalitate de a răspunde schimbărilor ce au loc la nivelul organizațiilor moderne. Digitalizarea schimbă regulile în majoritatea domeniilor profesionale și invită la reinventarea și revalorizarea atât a noastră, cât și a oportunităților și oamenilor din jurul nostru. Din testimonialele colegilor noștri, aflăm că abilitățile sunt transferabile, iar noi, la Bosch, apreciem cele mai importante atuuri ale Generației X, precum flexibilitatea, abilitatea și disponibilitatea de a învăța și adaptarea la noile tehnologii pentru a forma echipe coezive într-o eră digitală.

Familiaritatea cu mediul digital nu înseamnă doar abilitatea de a creiona o identitate virtuală pe rețelele sociale, ci înseamnă, mai degrabă, capacitatea de a folosi programe de gestionare și automatizare a fluxurilor într-o companie, iar generațiile mature trec cu brio testul adaptabilității la digitalizare prin simplul mod în care folosesc astăzi tehnologia, deși s-au născut în vremea în care era popular ceasul analog și nu cel digital, spre exemplu.

Credem că acum este cel mai bun moment să reconsiderăm și să demistificăm prejudecățile pe care le avem despre generații și să nu ne lăsăm purtați de etichete plasate arbitrar din necunoaștere sau ignoranță. Diferența o fac oamenii și nu vârsta sau stereotipurile. La fel de important, modul în care ne tratăm colegii nu ar trebui să fie bazat pe generalizări întrucât este greșit să atribuim caracteristica unei persoane întregii generații. Este esențial să înțelegem că puterea de adaptare aparține fiecărua dintre noi.

O echipă puternică este o echipă omogenă, fie că vorbim de anii de experiență, specializare sau diversitatea experienței. Echipele variate, formate din oameni din generații diferite, pot oferi mai multe moduri de abordare a unei probleme. Performanța și stilurile de leadership Bosch sunt rezultatele unei echipe diverse, ce numără colegi cu vârste între 18 și 66 de ani și constituie un element important al sustenabilității organizației.

Este de remarcat faptul că angajații ce au trecut de 45 de ani știu ce vor, apreciază valoarea timpului liber și sunt mai dedicați muncii lor. Pe de altă parte, cei tineri învață mai repede noile tehnologii, iar seniorii pot ajuta, aproape cu naturalețe, în implementarea proiectelor datorită experienței și încrederii în abilitățile lor. Mai mult, așa se pot naște relații valoroase de mentorat între angajații cu experiență sau cunoștințe de specialitate și cei la început de drum în carieră, indiferent de vârsta mentorului sau a novicelui.

Consider că este un atu al echipei mele faptul că am colegi și peste 45+ de ani. Mai mult, cred că diversitatea, echitatea și incluziunea sunt concepte fundamentale care stau la baza construirii echipelor. Cred că orice rol se pretează pentru orice vârstă. Mai cred că experiența, expertiza și echilibrul sunt lucruri care caracterizează această generație.

Dan Lăzărescu, Centrul de Inginerie Bosch, Cluj

Abilitatea de a învăța este impactată de atitudine, nu de vârstă

Gen X apreciază libertatea și responsabilitatea. Le place să depășească singuri provocările. Au un puternic spirit antreprenorial. Așa am putea descrie, în cateva cuvinte, membrii Generației X. Deja vrei să-i cunoști mai bine, nu-i așa? Priviți mai jos câteva exemple despre modul în care colegii noștri s-au adaptat la cultura și activitatea Bosch.

Cel mai frumos aspect al valorificării diversității este sentimentul de apartenență la comunitate pe care îl simte fiecare. Valorile organizației pot fi trăite cu adevărat la maximum atunci când angajații se simt în siguranță pentru a fi ei înșiși. Mai mult, atmosfera de comunicare deschisă contribuie la creșterea motivației și performanței angajaților.

Poate mai mult decât experiența și vârsta, este mai important să îți placă ceea ce faci la job, să simți că faci parte dintr-o comunitate și că ești parte dintr-un proiect măreț. La Bosch înțelegem că vârsta este doar o stație din traseul profesional al unui angajat, de aceea creăm și implementăm programe și procese imparțiale și sustenabile în dezvoltarea carierei tuturor generațiilor.

Credem că Bosch este produsul fiecăruia dintre noi și ne asigurăm că acest lucru este apreciat și recunoscut la nivelul întregii echipe și companii, pentru că doar așa putem menține cele mai înalte standarde pe piață și ne putem atinge cu adevărat potențialul, împreună.

Te invităm să vezi primul articol din campania Restart45+, pentru a descoperi și alte povești ale colegilor din Timișoara, Blaj și Cluj. Află cum au ales să răspundă propriilor provocări.

Dacă ești în căutarea unui job, poți accesa aici oportunitățile de carieră.