Salt la conținutul principal
Bosch în România
Let’s #inspire each other

Restart 45+ | Alături de Generația X pentru o piață a muncii care sărbătorește diversitatea și urmărește performanța

Restart 45+ | Alături de Generația X pentru o piață a muncii care sărbătorește diversitatea și urmărește performanța

Proiectul Restart 45+ își propune să prezinte greutățile pe care le întâmpină persoanele de peste 45 de ani atunci când își caută un loc de muncă. Ne-am alăturat proiectului Restart 45+ pentru că vrem să încurajăm un alt mod de a face lucrurile pe piața muncii din România. Prin exemplele de bună practică pe care Bosch le oferă, atât din România cât și la nivel internațional, avem încrederea că putem să influențăm lucrurile în bine. Vrem să arătăm, concret, care sunt avantajele de care Bosch se bucură atunci când angajează pe criterii de diversitate, imparțialitate și incluziune pe toate planurile. Așa cum povestea Bosch inspiră prin performanță, credem că diversitatea este cealaltă față a poveștii noastre.

Ne dorim să aducem în prim plan mai multe aspecte și povești ale colegilor noștri, dar și ale altor candidați din piață. De aceea, prin episoadele pe care le vom publica în acest an, vei putea obține o perspectivă mai amplă a realității pieței muncii pentru oamenii ce trec pragul celor 45 de primăveri. În episodul de astăzi vom cunoaște câteva dintre poveștile colegilor noștri din Timișoara, precum și din fabricile din Blaj și Cluj.

Discriminarea pe criteriul de vârstă este o realitate crudă în procesul de recrutare

Persoanele născute în perioada 1965 și 1980 sunt cunoscuți drept Generația X (Gen X). Reprezentanții Gen X sunt cei care au astăzi între 42 și 57 de ani. Aceasta este generația dintre Baby boomers și Millennials, care nu și-au petrecut adolescența pe Internet și au crescut cu alte valori. Gen X sunt oameni cu aproximativ 20 de ani experiență din companii, cei pe care îi întâlnim în funcții de conducere, dar și pe cei cărora ne adresăm deseori pentru un sfat înțelept. Tot ei sunt și cei care se întâlnesc cu cele mai multe prejudecăți atunci când se află în situația de a-și căuta un loc de muncă. Astfel, criteriul înaintării în vârstă devine motivul pentru care aplicațiile la joburi sunt ignorate sau tratate neprioritar. Experiența lăudată în scenariile de succes devine aici scuza vârstei înaintate. Acest fenomen de discriminare pe motive de vârstă poartă numele de ageism.

Un studiu realizat de un eșantion de aproximativ 700 de persoane în 2021 arată, aproape unanim (96%), că discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate a procesului de recrutare. Mai mult, 80% dintre respondenți cunosc persoane sau companii care au aplicat discriminarea pe motive de vârstă. Dintre aceștia, 40% au fost instruiți să discrimineze pe motiv de vârstă.

Bosch România susține proiectul Restart 45+, documentar ce prezintă provocările cu care se confruntă persoanele peste 45 de ani aflate în căutarea unui loc de muncă. Ne-am alăturat acestui proiect întrucât ne-am dorit să contribuim la o schimbare de paradigmă în ceea ce privește angajarea pe criterii de diversitate a vârstei.

Avem colegi de la 18 la 66 de ani

La Bosch, suntem conștienți de provocările pe care persoanele din Generația X le întâmpină și considerăm că discriminarea pe criteriu de vârstă împiedică angajatorii să rămână competitivi pe piață. Ne bucurăm că, în România, suntem o comunitate de +8.000 de colegi, care au de la 18 la 66 de ani și ne dorim ca diversitatea, echitatea și incluziunea să se reflecte în tot ce facem, zi de zi.

Așa cum a reieșit și din rezultatele studiului, mulți angajatori impun anumite limite bazate pe criterii de vârstă la angajare. În video-ul de mai jos vom vedea care sunt motivele care stau în calea angajării, în perspectiva angajaților.

Diversity@ BOSCH Group

Lumea evoluează, iar Bosch este o companie în continuă schimbare. Ne concentrăm resursele pentru a deveni o companie de top în AioT și, în vremuri în care schimbarea este o constantă, valorificăm diversitatea mai mult ca oricând. Pentru noi, diversitatea înseamnă să avem în jurul nostru colegi cu personalități diferite, cu experiențe care nu seamănă unele cu altele și perspective unice asupra vieții, cu planuri de viitor desprinse parcă din cărți diferite. Ne bucurăm de acest potențial prin considerarea tuturor profilelor de angajați pe care îi întâlnim și acordarea de șanse egale tuturor. Prin acțiunile noastre, ne propunem ca valorile noastre, precum diversitatea, incluziunea și echitatea, să reprezinte realitatea colegilor noștri. Astfel, programele noastre de adaptare au în centrul lor colaborarea dintre generații la locul de muncă, atât ca proces de inițiere cât și ca proces continuu de funcționare. Facem toate acestea ca oamenii noștri să se simtă bineveniți și respectați atât de manageri cât și de colegi. Concret, este normal să vedem la Bosch seniori care ajută pe cei tineri, dar și tineri care învață pe seniori lucruri noi, programe noi și care se încurajează împreună, coroborând resurse pentru a merge împreună în aceeași direcție. Credem că așa se nasc cele mai valoroase idei, doar așa le putem aduce la maturitate. De asemenea, considerăm că tot acest proces de mentorat reprezintă un drum lin în care cunoașterea aparține ambelor tabere și ia naștere din ambele direcții.