Salt la conținutul principal
Bosch în România
#Grow

Podcast | Leadershipul este despre echilibru și autenticitate

mind_architect

Cum arată împlinirea profesională și care este importanța învățării continue într-o lume mereu în schimbare sunt doar două dintre temele explorate împreună cu Mind Architect, cel mai ascultat podcast din România. Într-o perioadă în care majoritatea industriilor trec prin schimbări și incertitudini, considerăm că e oportun să discutăm despre rolul liderilor de catalizatori și de ghizi în dezvoltarea oamenilor și a organizației.

O discuție aplicativă despre #leadership are nevoie de un lider pe măsură: Raluca Românu este Managerul General al companiei Bosch Service Solutions din Timișoara. Ea ne va împărtăși din experiența sa de leadership și cum a preluat un rol managerial într-o organizație care are în momentul de față peste 2.000 de angajați. În cei 11 ani în acest rol, Raluca a concluzionat că leadershipul nu este un talent înnăscut, ci reprezintă o serie de abilitați care se învață și se rafinează.

Există oare, o rețetă pentru leadership de înaltă calitate? Printre nenumăratele abordări de leadership, ce a făcut tot timpul diferența pentru Raluca este leadershipul bazat pe valori. Valorile reprezintă o ancoră care te ghidează în vremuri de creștere, dar mai ales în vremuri incerte. Similar cu discuția din jurul modelului TPVM (talent, pasiune, valori, motivație), valorile care fac diferența atât pentru angajat, cât și pentru companie, sunt acele valori pe care le trăiești în cadrul companiei și le împărtășești cu colegii. Raluca are un sistem de valori bine definit bazat pe grija pentru oameni, curaj, autonomie, autentiticitate și ierarhie bazată pe valoare, sistem care a ajutat-o să facă față provocărilor întâlnite de-a lungul carierei.

Te invităm să urmărești întreaga discuție dintre Raluca și Mind Architect și să găsești inspirație în cele ascultate, dar și în jurul tău!

Care sunt caracteristicile unui lider bun?

Pe lângă un set de valori sănătos, un lider are nevoie de un set concret de abilități. Aflăm din discuție că un lider bun știe să adapteze obiectivele globale la specificul echipei sale. Un lider bun își cunoaște echipa, are curajul și încrederea în sine de a duce planul la îndeplinire. Acesta manifestă flexibilitate atât în discuțiile strategice, cât și în oferirea suportului pentru implementare. Însă este oare posibil ca liderii care își doresc aceleași rezultate să aibă abordări diferite? Când avem nevoie să lucrăm cot la cot în echipă și în ce situații ne ajută autonomia deplină?

Se spune că unul dintre atributele unui lider bun constă în capacitatea sa de a-i inspira pe ceilalți. Pentru ca acest lucru să aibă loc este nevoie de curajul de a face mai mult chiar și atunci când nu cunoști toate piesele din puzzle. Ieși, astfel, din zona de confort și îți construiești o resursă de optimism din succesele acumulate.

“Aș vrea să discutăm despre încrederea în sine. Avem peste 2.300 de colegi la Bosch Service Solutions Timișoara care sunt, în proporție de 99,9%, absolvenți de studii universitare, masterate și, unii dintre ei, chiar de doctorate. Am observat că ne confruntăm, la toate nivelurile, cu un anumit sindrom al impostorului. Oameni extrem de bine pregătiți care au încă sentimentul că nu sunt de ajuns. Aici liderul are un rol foarte important în raport cu echipa sa, întrucât poate ajuta la construirea încrederii în sine.”

Ce rol are liderul pentru a atinge performanță?

Pentru a atinge performanța ridicată în domeniul serviciilor, valoarea adăugată oferită clientului este cea care face diferența. Astfel, devine esențial să poți păstra această valoare adăugată pentru client și, în același timp, să continui să inovezi. La fel de important este să poți menține o stare de echilibru și de claritate în echipă. Atunci când obiectivele globale sunt traduse la nivelul echipei locale se facilitează contribuția fiecărui membru al echipei.

“Ne ajută foarte mult diversitatea echipei. Avem oameni care trăiesc mereu în viitor, sunt conectați cu tendințele, însă avem și oameni care sunt interesați despre cum am putea face mai bine ceea ce facem deja. Atunci când combinăm elemente din ambele tabere pentru a obține inovația, curiozitatea ne ajută să ne conectăm în mod autentic cu ceilalți.”
Raluca Românu, General Manager of Bosch Service Solutions Timișoara

Cum formează Bosch liderii?

Bosch crede în oameni și în potențialul acestora. Peste 90% din liderii Bosch Timișoara au ajuns la acest nivel prin intermediul programelor globale de dezvoltare, dar și prin programele locale, personalizate. Mai mult, la Bosch, nu există o singură cale de creștere. În funcție de potențial și de dorința fiecăruia, angajații Bosch pot alege traiectoria profesională de people management, de project management sau rolul de expert. Astfel, programele sunt gândite să echipeze viitorii lideri cu abilitățile necesare rolului și să ofere acestora suportul unei comunități.

Departamentul de training din cadrul Bosch Timișoara adaptează mereu curricula la nevoile și tendințele actuale. Curricula – ajunsă la versiunea cu numărul 8 în 15 ani – stimulează învățarea în echipă, încurajarează solicitarea și primirea feedbackului pentru a găsi aplicabilitatea celor învățate în viața reală.

Pe lângă comportamente provenite din valori intrinseci, precum ajutorul oferit în depășirea obstacolelor, liderul are un rol principal în procesele de schimbare. El/ea ghidează echipa în luarea primilor pași pentru a depăși momentul “de îngheț”, susținând procesul de reinventare. De cele mai multe ori, motivația și energia vin chiar în momentul în care construim propria soluție pornind de la strategia generală. În acest proces, nivelul de transparență este foarte important întrucât ne ajută să aflăm ce știm și ce nu știm și să alegem scenariile cele mai potrivite.

Echipa de management a companiei Bosch Timișoara din care face parte Raluca, este o echipă cu un istoric de mai mult de 10 ani de lucru împreună; Compania a crescut de la 130 de oameni la peste 2.300 în anul 2023, un lucru care dă energie Ralucai și echipei sale, și care arată că resursele de care ai nevoie se găsesc de cele mai multe ori înăuntrul nostru.

„Faptul că ne trezim dimineața și întâlnim acei oameni alături de care construim mai departe este un factor fantastic de motivație.”
Raluca Românu, General Manager of Bosch Service Solutions Timișoara
BD

Despre Raluca

Raluca Românu a ajutat la tranziționarea companiei locale preluată de Bosch în anul 2007 și este managerul Bosch Service Solutions din Timișoara din anul 2012. Compania oferă servicii de suport tehnic, software development, automatizare, management de proiect, contabilitate, achiziții, controlling și alte servicii clienților interni Bosch dar și clienților externi.

Ralucăi îi place să construiască sustenabil și cu sens și a avut șansa de a face acest lucru din mai multe roluri - începând cu cel de reprezentant customer care, continuând cu training și resurse umane, vânzări și apoi management și dezvoltare organizațională.

Mind Architect, cel mai ascultat podcast din România

Mind Architect

Mind Architect este un ecosistem de învățare, cunoaștere de sine și dezvoltare personală și profesională fundamentat în neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi. Toate conversațiile create de Mind Architect se concentrează în jurul unor tematici printre care se numără Cunoaștere de sine, Carieră și Viață Profesională, Relații, Productivitate și Obiceiuri sau Fericire și Stare de Bine. Acestea au menirea de a îi ghida pe ascultători printr-un proces de descoperire care să le permită o mai bună gestionare a situațiilor din viața de zi cu zi și trăirea unor vieți mai împlinite.