Salt la conținutul principal
Bosch în România
#Grow

Podcast | SmartWork – un model de lucru bazat pe empatie, încredere și responsabilitate personală

mind_architect

În acest ultim episod din seria de podcasturi realizate împreună cu Mind Architect abordăm o temă destul de practică și care exercită un interes aparte în contextul ultimilor trei ani. Vei afla cum poate modelul de lucru - fie că vorbim despre munca remote, doar de la birou sau în regim hibrid - să ne influențeze nivelul de satisfacție. Mai mult, descoperim cum ne putem optimiza stilul de lucru pentru a fi mai motivați și pentru a ne crește satisfacția în muncă.

Grupul Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, are o activitate variată în România, iar natura responsabilităților aduce complexitate în procesul de definire a modului de lucru. Avem colegi care lucrează doar de acasă sau doar de la birou și colegi care muncesc deopotrivă de acasă și de la birou (regim hibrid). În acest mix de posibilități de muncă, prioritatea noastră este ca fiecare dintre colegi să simtă că aparține de comunitatea Bosch și că munca sa este apreciată.

Pentru a înțelege mai bine practicile de muncă din cadrul Bosch, discuția din acest episod are loc cu participarea colegului Bogdan Dușa din cadrul fabricii Bosch din Blaj, implicat activ în proiecte de strategie și operațiuni, menite să îmbunătățească activitatea locației din Blaj.

Pandemia a avut un impact major asupra modelelor de lucru în organizații. În acest context de schimbare și adaptare devine esențială cunoașterea posibilelor avantaje și dezavantaje ale stilului de muncă folosit și crearea unor obiceiuri de muncă care se potrivesc cel mai bine cu nevoile noastre, ne motivează, ne cresc productivitatea și ne permit să încheiem ziua mulțumi(ți)/te.

Așadar, promisiunea noastră este ca în acest podcast vei găsi soluții practice despre cum îți poți adapta stilul de lucru prin crearea unor obiceiuri sănătoase.

Haideți să urmărim sfaturile practice sugerate pentru fiecare dintre stilurile de muncă - remote, clasic și hibrid.

Importanța obiceiurilor pentru fiecare stil de lucru

Obiceiurile sunt o serie de acțiuni, care, prin repetare, ajungem să le facem în mod inconștient pentru a economisi energie în îndeplinirea unui task. Acestea au o structura predeterminată ce cuprinde patru pași: declanșatorul, dorința, răspunsul și răsplata. Ascultând acest podcast vei înțelege mai bine rolul fiecărui pas, cu exemple din viața de zi cu zi.

Legat de obiceiurile de la muncă, conform studiilor, în interacțiunile cu ceilalți, luăm în considerare trei elemente: expresiile faciale, tonul vocii și feromonii (substanțe chimice capabile să acționeze ca hormoni în afara corpului nostru, având capacitatea de a afecta comportamentul celor care interacționează cu noi). De exemplu, funcția video din întâlniri ne oferă o capacitate limitată de a comunica nonverbal. Totuși, atunci când avem camera video deschisă în întâlniri, ori de câte ori este posibil, putem urmări o parte din expresiile și reacțiile colegilor și facilităm, la rândul nostru, conectarea. În afara acestor întâlniri digitale, întâlnirile periodice față în față, fie în scop de muncă, fie de recreație, sunt poate cea mai bună soluție de conectare în contextul lucrului constant de la distanță.

SmartWork @ Bosch - un model optim de colaborare

Pentru noi este important ca oamenii să simtă că fac parte din echipă, conexiunea dintre oameni fiind esențială pentru a avea echipe performante. Această conexiune poate fi obținută și menținută și în cazul unui model hibrid de muncă, în care cadrul de lucru este bine definit.

Prin inițiativa SmartWork, Bosch a implementat un model de colaborare hibrid, modelând sistematic interacțiunea dintre lucrul la distanță și munca de la birou. Noul model de lucru a fost creat cu implicarea activă a angajaților și a managerilor și se bazează pe flexibilitate, încredere și rezultate, favorizând bunăstarea, eficiența și inovația în rândul angajaților. Un detaliu important al noului mod de lucru este încurajarea autonomiei angajaților. Avem încredere în colegii noștri și în alegerile lor, mai ales când toate eforturile sunt focalizate pe atingerea obiectivelor.

Modelul SmartWork @ Bosch propune un cadru predefinit pentru toți colegii. În funcție de acest cadru, fiecare echipă își poate personaliza modul de lucru astfel încât acesta să permită o bună desfășurare a activității. Un exemplu în această direcție este atunci când o echipă hotărăște o zi recurentă în care toți colegii vin la birou, întocmai pentru a încuraja interacțiunea în persoană. În acest fel, biroul devine un spațiu de colaborare și co-creare.

Pentru colegii care lucrează predominant sau doar de la birou, Bosch urmărește să îndeplinească condițiile care să asigure echitate, un program de lucru flexibil, condiții de muncă inspiraționale, activități care să permită echilibrul dintre viața personală și cea profesională, accesul la servicii medicale și cantină, precum și implicarea în activități sportive. În această schimbare de paradigmă, devin importante performanța și contribuția fiecăruia, și nu timpul efectiv petrecut la muncă.

SmartWork este un model de muncă concentrat pe valoarea contribuției individuale și pe puterea adaptării. Inițiativa a pornit din cadrul unui grup Bosch, autonom organizat (self-organized group), și este implementată la nivel global. În România, am administrat chestionare, am desfășurat workshopuri cu echipe de lucru în cadrul fiecărei fabrici sau sediu, precum și între acestea, pentru a evalua posibilitățile de a pune în practică un model comun, respectiv pentru a afla de la ce punct încolo este necesară adaptarea modelului.

Next steps!

Întrucât putem spune că acest model a setat regulile jocului, pasul următor, și prioritatea Bosch în această direcție, este de a oferi în continuare suportul necesar pentru implementarea modelului de lucru SmartWork @ Bosch în țară.

"După declanșarea pandemiei, ne-am concentrat și mai mult pe bunăstarea și pe menținerea în siguranță a angajaților noștri. Desfășurăm și vom desfășura acțiuni și programe pentru colegi în care abordăm aspecte care țin de sănătatea mintală și fizică, îmbunătățirea colaborării și productivității, de acasă sau de la birou. De exemplu, din aprilie, la fabrica din Blaj, am reluat întâlnirile formale și informale. Mai exact, în echipa noastră, uneori chiar și dacă suntem remote, facem un virtual hangout."
Bogdan Dușa, Coordonator executiv, pentru strategie și operațiuni, fabrica Bosch din Blaj

Adaptarea la un anumit stil de muncă este un proces ce necesită efort, atât pentru candidați și angajați, cât și pentru angajatori. În acest proces, este important să fim deschiși, să oferim feedback, să ne îngrijim de propria sănătate, să ne luăm energia și împlinirea necesare din activitățile pe care le desfășurăm.

BD

Despre Bogdan

Bogdan s-a alăturat fabricii Bosch din Blaj în 2017, acumulând, de-a lungul timpului, o experiență vastă în ingineria electrică. După patru ani de activitate în zona tehnică, cu roluri de inginer de proces și coordonator al echipei de ingineri de proces în departamentul de producție a senzorilor, el și-a schimbat rolul și domeniul de activitate în companie astfel încât am putea spune că a făcut o schimbare de paradigmă. Din 2021 el este implicat în activități operaționale și activități strategice ce urmăresc îmbunătățirea proceselor la nivelul fabricii și oferirea de suport directorului comercial al Bosch Automotive Blaj. Pe plan personal, Bogdan se bucură de experiența de a fi tată a doi copii, iar în timpul liber e în drumeții pe munte, aleargă, merge cu bicicleta sau se relaxează meșterind diferite lucruri.

Te invităm să urmărești întreaga serie de episoade din Podcastul Mind Architect x Bosch pentru a avea o imagine de ansamblu a temelor de actualitate discutate. Fie că vrei să înțelegi cât mai multe despre importanța învățării continue în procesul transformării digitale a companiilor, sau să înțelegi sensul muncii în contextul obiectivelor pe termen lung sau, pur și simplu, cum să accesezi mai multă satisfacție la muncă, te invităm să dai #play și să te bucuri de o experiență de ascultare cu sens.

Work #LikeABosch

Mind Architect, cel mai ascultat podcast din România

Mind Architect

Mind Architect este un ecosistem de învățare, cunoaștere de sine și dezvoltare personală și profesională fundamentat în neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi.

Proiectul a pornit în 2019 ca un podcast menit să ajute ascultătorii să înțeleagă mai bine cum ne funcționează mintea și cum putem comunica mai bine, astfel încât să dezvoltăm relații mai bune cu cei din jur, fie că vorbim despre viața personală sau profesională. În cei mai bine de doi ani de la lansare, misiunea Mind Architect s-a extins, așa că resursele de învățare sunt, acum, disponibile nu doar pe Spotify și celelalte rețele de podcasting, dar și pe YouTube și în platforma MindArchitect.ro.

Toate conversațiile create de Mind Architect se concentrează în jurul unor tematici printre care se numără Cunoaștere de sine, Carieră și Viață Profesională, Relații, Productivitate și Obiceiuri sau Fericire și Stare de Bine. Acestea au menirea de a îi ghida pe ascultători printr-un proces de descoperire care să le permită o mai bună gestionare a situațiilor din viața de zi cu zi și trăirea unor vieți mai împlinite.