Salt la conținutul principal
Bosch în România
#Grow

Podcast | Fericirea și satisfacția la job

Mind Architect | episodul 3

Mind_Architect

Cum ne păstrăm motivația și atunci când lucrurile sunt mai dificile

Dacă în primele două episoade din seria de podcasturi organizate împreună cu The Mind Architect by Paul Olteanu am discutat despre cum facem față schimbărilor și despre alegerea traiectoriei profesionale potrivite pentru noi, în cel de-al treilea episod discutăm despre motorul care ne ghidează în carieră, și anume motivația.

Pentru a aduce discuția în contextul Bosch, invitata acestui episod este Angela Deiac, HR Business Partner în cadrul Bosch Service Solutions Timișoara, un om cu peste 20 de ani de experiență în resurse umane, dintre care șapte ani petrecuți în cadrul Bosch România. În esență, Angela este un om pasionat de oameni, dezvoltare personală și de natură. Când nu este alături de familie, prieteni sau colegii din Bosch, Angela probabil urcă următorul cel mai înalt munte din portfoliul de recorduri personale. Una dintre credințele care o ghidează atât în parcursul personal, cât și în cel profesional, pe care, de altfel, le consideră inseparabile, constă în faptul că fiecare este responsabil față de propria fericire. De aici a pornit și seria personală de postări #youareresponsibleforyourhappiness și crede că, dacă îndrăznim, o companie ne poate ajuta să obținem fericirea la muncă.

Din podcast aflăm că atât motivația extrinsecă, cât și cea intrinsecă au roluri importante în viața noastră, și că există o legătura strânsă între motivația intrinsecă și principiile We Lead Bosch, ghidul pentru filosofia de business și dezvoltarea Bosch. De asemenea, aflăm de ce oamenii aleg să rămână într-o organizație și cum pot aceștia obține împlinirea profesională.

Podcast | Mind Architect

Două tipuri de motivație

Poate cea mai de suprafață motivație este cea pe care o putem ușor identifica prin variabile precum anii de experiență într-un domeniu, rolul și statusul, remunerația și alte beneficii, aceasta reprezentând motivația extrinsecă, sau care vine din surse exterioare nouă. Dacă motivația extrinsecă ne ajută pe termen scurt, pentru nevoi de bază, de exemplu atunci atunci când trebuie să ne angajăm pentru că avem nevoie urgentă de bani, aceasta nu este suficientă pentru a ne menține împliniți pe termen lung. Pentru a obține satisfacția profesională de durată este nevoie să ne dezvoltăm capacitatea de a ne găsi motivația interioară, sau cea intrinsecă. Acest tip de motivație vine din procese, nu din rezultate. Mai exact, credințele ce ne ghidează în activitatea noastră zilnică, dar și ceea ce se întâmplă într-o organizație, reprezintă terenul fertil în care crește încrederea în rolul nostru în organizație și în comunitatea în care trăim, în general.

Bosch s-a dezvoltat ca organizație bazându-se pe un set de principii care a ajutat nu doar în a scrie file de istorie, ci și în a contura contextul timpurilor noastre. Aceste principii după care ne desfășurăm activitatate, precum excelența în tot ceea ce facem, autonomia, pasiunea, inovația, colaborarea, scopul comun, învățarea din greșeli, feedbackul și respectul au fundamentul în neuroștiință și stau la baza programelor de dezvoltare și colaborare în Bosch.

Pentru a integra aceste valori și principii în viața oamenilor din cadrul Bosch, compania creează oportunități și evenimente pentru a exprima recunoștința față de colegi, urmărește să armonizeze beneficiile și să ofere joburi cu sens, care aduc bucurie și care mențin energia și satisfacția la cote maxime pe termen lung. Prin toate aceste lucruri, Bosch încurajează nevoia de autonomie, de dezvoltare a competențelor (măiestrie) și de a atinge un scop înalt - de a fi inspirat și de a inspira, la rândul tău prin recunoașterea muncii, a valorilor și a ta ca persoană.

“După ce trece valul motivației extrinsece, îți dai seama că lipsește ceva. Aici intervine rolul motivației intrinseci, acea nevoie de împlinire. Cred că intri într-un flux, când ai un scop, când îți place ceea ce faci, muncești mult, depui efort și experimentezi și eșecul, de asemenea. Dar pentru că sunt lucruri pe care le faci cu plăcere sau pentru care contează scopul final, nu mai simți oboseala sau discomfortul, și te poți folosi de acest tip de motivație pe termen lung.”
Angela Deiac, HR Business Parter, Bosch Service Solutions Timișoara

De ce oamenii aleg să rămână în organizație?

Oamenii au scopuri diferite atunci când vin să lucreze în Bosch, însă ei aleg să rămână pentru motive pe care le descoperă din proces, din ceea ce fac zi de zi și din modul și atmosfera în care își petrec timpul. Astfel, mediul, proiectele de inovare, echipa, calitatea relațiilor umane sunt recunoscute ca puncte forte ale companiei de către colegii noștri și pârghiile care dau sens activității lor. Sentimentul de conexiune pe care-l trăiesc îi ajută să contribuie la ceva măreț, să susțină scopul comun Bosch și nevoia lor de dezvoltare personală.

Departamentul de resurse umane al unei organizații are un rol important în acest proces de conectare între oameni, resurse și mediu. În acest moment, procesele de HR din cadrul Bosch se află într-o etapă de transformare, focusându-se pe îmbunătățirea performaței la nivelul tuturor angajaților. Acest lucru presupune personalizarea experienței fiecăruia, într-un context bazat pe umanitate și sporirea implicării și contribuției. Pentru a ajunge aici integrăm elemente și tehnici din domeniile leadershipului pozitiv și a neuroștiinței.

Altă schimbare la nivelul departamentului de HR constă în modul în care angajații sunt evaluați. Dacă în trecut ne uitam mai degrabă la potențial, astăzi am înțeles cât este de important să ne orientăm către punctele forte ale fiecăruia și să personalizăm, astfel, experiența de dezvoltare.

“Atunci când ne orientăm pe zona punctelor forte, atenția este deja în zona în care noi strălucim cel mai tare. Dacă apăsăm aceste pedale, ajungem în zona de excelență. Și oamenii se simt bine în această zonă, sunt fericiți, se instalează acel sentiment de well-being. Iar când oamenii sunt fericiți la job, și organizația câștigă, de asemenea.”
Angela Deiac, HR Business Parter, Bosch Service Solutions Timișoara

Bosch creează contextul în care ai încredere că și tu poți reuși, oferind autonomie în ceea ce privește procesul de dezvoltare și a formei în care fiecare poate contribui. Astfel, dacă e să ne întoarcem la întrebarea inițială, cum ne menținem motivația în timpuri dificile: canalizându-ne atenția pe zona în care excelăm, pe punctele noastre forte. Astfel vom putea obține împlinirea profesională și recunoașterea la nivel total - a muncii depuse, a valorilor și credințelor noastre, și aprecierea noastră ca persoană.

Ascultă și celelalte podcasturi Bosch:

Episodul 1, ce discută despre capacitatea noastră de învățare într-o lume în continuă transformare digitală.

Episodul 2, despre cum să ne alegem cariera care ni se potrivește.

angela_deiac

Despre Angela Deiac

Din rolul de HR BP oferă consultanță și coaching pentru leaderi și colegi, pe toate aspectele legate de muncă și îi ajută să își îndeplinească obiectivele de dezvoltare. De asemenea, se asigură că înțelege nevoile organizației și că poate contribui în mod strategic la realizarea obiectivelor acesteia. Coordonează și este implicată în proiecte strategice de HR (locale sau globale) care susțin dezvoltarea armonioasă atât a colegilor, cât și a business-ului.

E pasionată de psihologie, de tot ceea ce îi permite să se dezvolte frumos și armonis, de natură, cu precădere de munte. Îi place sa facă hiking de altitudine și de-a lungul timpului și-a creat oportunitatea de a urca pe Kilimanjaro (5895m), Lobuche (6119m) și multe alte vârfuri de peste 4000m+ , în egală măsură adoră munții României. Când nu este în vreo expediție sau călătorie, cu siguranță o găsiți pe unul din vârfurile munților noștri.

Crede cu tărie că fiecare dintre noi este responsabil pentru fericirea noastră (#youareresponsibleforyourhappiness) și compania ne ajută să o obținem.