Salt la conținutul principal
Bosch în România
#Grow

Podcast | Modelul TPVM (talent, pasiuni, valori, motivație), o busolă pentru a înțelege sensul muncii și pentru a urmări obiectivele pe termen lung

Mind Architect | episodul 2

Mind_Architect

Ne petrecem foarte mult timp din viața noastră la job și, cu siguranță, fiecare dintre noi urmărește să obțină satisfacție din munca pe care o face. Totuși, e important să reținem că mediul în care ne desfășurăm activitatea este din ce în ce mai complex, iar lucrurile menite să creeze un impact în societate necesită un efort susținut și timp pentru a fi înfăptuite. Modificările de structură organizațională, diversitatea echipelor, complexitatea proiectelor, toate acestea fac ca rezultatul muncii noastre să fie vizibil după un timp mai îndelungat, iar nouă să ne fie mai puțin clar cum munca noastră contribuie la un scop comun al organizației sau care este finalitatea muncii noastre la final de zi vis-a-vis de impactul creat în societate.

Pentru Bosch, este important ca oamenii din organizație, dar și cei din afara ei, să înțeleagă că o bună aliniere individuală cu munca pe care o facem ne poate ajuta să simțim mai mult sens în activitățile de zi cu zi și să avem mai multă claritate asupra impactului creat de aceasta, respectiv care este rolul nostru în organizație. Așadar, în acest context, în episodul 2 vorbim despre importanța alinierii talentelor, pasiunilor, valorilor și motivațiilor noastre individuale cu viața noastră profesională si cum ne creștem reziliența pentru a atinge obiectivele noastre de carieră pe termen lung. Alături de echipa Mind Architect este colegul nostru Ionuț Pop, un partener de discuție, care prin natura jobului, lucrează la solutii și produse care vor fi pe piață în câțiva ani și cu siguranță va avea multe lucruri de împărtășit.

Podcast | Mind Architect

De ce este importantă alinierea între TPVM și jobul nostru?

Modelul TPVM (talente, pasiuni, valori și motivații), în forma sa ideală, presupune o intersectare a celor patru elemente, într-o combinație dinamică. Astfel, de exemplu, combinația dintre lucrurile la care suntem buni în mod natural, abilitățile sau talentele noastre și pasiunile noastre sunt un predictor pentru fericire la job. Merită întrebăm dacă rolul nostru din organizație este aliniat cu punctele noastre forte. Obosim excesiv atunci când nu ne folosim punctele forte la serviciu. Deși talentele noastre pot fi recunoscute încă din copilărie, abilitățile necesită pregătire în timp, învățarea lucrurilor noi ne ajută în acest sens.

TPVM

Spre deosebire de talente, pasiunile se pot modfica în timp, ele nefiinf neapărat continue. De multe ori, când auzim de cuvîntul pasiune o simțim ca pe presiune unui interes aprins, însă pasiunile sunt, în general, interese sau lucruri care ne plac să le facem, să le studiem, sau care ne captează atenția. Mai mult, pasiunile noastre pot evolua în funcție de circumstanțele în care ne aflăm.

Valorile sunt al treilea pilon din model și ne ghidează modul în care percepem lucrurile, oamenii și propriile traiectorii profesionale. Acestea rezistă în timp și sunt dobândite pe tot parcursul vieții, spre exemplu, atunci când învățăm sau prețuim ceva.

La fel de important cu recunoașterea propriilor valori este să faci parte dintr-o echipă care împărtășește valorile noastre. Mai mult, compatibilitatea dintre valorile organizației și cele personale pot juca un rol decisiv în alegerile din parcursul profesional. La Bosch, ne ghidăm activitatea pe valori precum responsabilitatea, calitate, excelență, respect, deschidere, inovație și ne dorim să avem colegi care le împărtășesc.

Motivația unei persoane poate fi de ordin financiar, de status, sau poate ține de disponibiltatea timpului liber. Valorile și motivațiile sunt factori asemănători, diferența fiind că valorile reprezintă un pilon mai statornic și mai profund. Pe când, motivațiile reprezintă ceea îți dorești să obții, acasă și la birou. Recomandarea este să ținem cont de motivații, pe langă talente, pasiuni și valori și să încercăm să luăm deciziile profesionale care ne aduc mai aproape de ce ceea ce ne motivează, pentru că astfel vom avea mai multă energie pentru muncă și performanță. Dacă nu primim ceea ce ne motivează, suntem tot timpul în stres, iar când stresul devine cronic, nu mai avem energie pentru performanță.

Primul pas în orice demers este conștientizarea.

În acest proces ajută testele, introspecția, cărțile de autounoaștere sau podcasturile de acest gen. Mai mult de atât, e foarte important, să luăm decizii care să ne aducă cât mai aproape de ceea ce ne dorim. Este foarte posibil să nu rezolvăm ecuația TPVM din prima, așa că ar trebui să interogăm fiecare schimbare pe care o facem în carieră și să ținem cont de pilonul valoric. “Rezolvă acest pas nevoia mea sau mai mult mă încarcă?” Când reusești să aliniezi acești piloni, ajungi la o stare de tonus psihologic, de angajament, fără a cunoaște epuizarea la finalul fiecărei zile.

“Este important să-ți construiești cariera pe punctele forte, întrucât acestea sunt mai stabile, și, în timp, poți ajunge să-ți și placă ceea ce faci, așadar să devină o pasiune. Partea frumoasă este că atunci când faci ceva ce te pasionează, o să ai sistemul nervos populat cu dopamină și o să ai chef natural de muncă.”
Paul Olteanu, Master Trainer & Coach, Fondatorul The Mind Architect

3 direcții de carieră în Bosch

În cadrul Bosch, varietatea de roluri îți permite să găsești ce ți se potrivește. Programele de dezvoltare oferă trei direcții de carieră – de specialist (cu focus pe competențe tehnice), management de proiect sau coordonare de echipe. Oferim suport și ghidare în procesul de autocunoaștere și identicare a rolurilor potrivite.

“Disponibilitatea unei resurse de coaching intern poate face diferența la început de drum și poate seta o direcție cât mai aproape de cea care ni se potrivește cel mai bine. Așa că cel mai simplu mod de a cunoaște cei patru poli e să ne cunoaștem pe noi înșine și să investim cât mai mult timp în noi.”
Ionuț Pop, Group Leader System, Software & Testing Bosch Engineering Center Cluj
ionut_pop

Despre Ionuț Pop

Ionuț Pop este în cadrul Centrului de Inginerie BOSCH din 2015, iar din 2018 coordonează echipa responsabilă pentru dezvoltarea de software și sisteme, precum și activitățile de testare pentru sistemele de parcare. Motivația lui ca lider și manager de echipă spune multe despre acesta: "Ne dezvoltăm împreună, ne bucurăm de munca noastră și ne inspirăm reciproc." Este entuziasmat de tehnologia de ultimă oră și îi place să contribuie la viitorul mobilității.

În cadrul Centrului de Inginerie Bosch lucrează peste 1.000 de ingineri, care acordă o importanță deosebită inovării continue și lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă generație. Conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, Internetul lucrurilor, Industria 4.0., sunt doar câteva exemple din portofoliul centrului.

Te invităm să asculți podcastul de astăzi și găsești instrumentele potrivite pentru tine pentru a-ți (re)descoperi talentele, pasiunile, valorile și motivația pentru a-ți valorifica la maximum potențialul în carieră.

Mind Architect, cel mai ascultat podcast din România

Mind Architect

Mind Architect este un ecosistem de învățare, cunoaștere de sine și dezvoltare personală și profesională fundamentat în neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi.

Proiectul a pornit în 2019 ca un podcast menit să ajute ascultătorii să înțeleagă mai bine cum ne funcționează mintea și cum putem comunica mai bine, astfel încât să dezvoltăm relații mai bune cu cei din jur, fie că vorbim despre viața personală sau profesională. În cei mai bine de doi ani de la lansare, misiunea Mind Architect s-a extins, așa că resursele de învățare sunt, acum, disponibile nu doar pe Spotify și celelalte rețele de podcasting, dar și pe YouTube și în platforma MindArchitect.ro.

Toate conversațiile create de Mind Architect se concentrează în jurul unor tematici printre care se numără Cunoaștere de sine, Carieră și Viață Profesională, Relații, Productivitate și Obiceiuri sau Fericire și Stare de Bine. Acestea au menirea de a îi ghida pe ascultători printr-un proces de descoperire care să le permită o mai bună gestionare a situațiilor din viața de zi cu zi și trăirea unor vieți mai împlinite.

Ascultă și primul podcast Bosch axat pe capacitatea noastră de învățare într-o lume în continuă transformare digitală. https://www.bosch.ro/stiri-si-noutati/podcast-episode1-lifelong-learning-digital-transformation.html