Salt la conținutul principal
Bosch în România
#Grow

Podcast | De ce este importantă învățarea continuă într-o lume în schimbare

Mind Architect | episodul 1

Mind_Architect

Poate îți imaginezi că acest articol a fost scris de către cineva care a reușit să schimbe multe lucruri în jurul său de unul singur. Însă, la fel ca și tine, și noi, cei din spatele poveștilor de succes, învățămintelor și cuvintelor, în general, suntem conștienți de necesitatea schimbării în viața noastră, dar mai ales de greutățile și obstacolele pe care le întâlnim în acest drum. Totodată, ca ființe sociale, avem nevoie de oameni alături de noi pentru ca schimbarea să aibă loc, dar să fie și o experiență plăcută, în care simțim că am crescut, că am evoluat.

De ce am ales să facem un podcast pe tema schimbării?

Subiectul schimbării este unul dintre cele mai atrăgătoare concepte din industria pentru dezvoltare personală sau din cultura organizațională. Auzim zi de zi acest concept, ne-a devenit familiar, însă poate nu la fel de familiar ne sunt, deopotrivă, și modurile în care putem implementa schimbarea în viața personală și profesională.

Oboseala sau rezistența la schimbare este un fenomen normal întrucât noi noi suntem construiți astfel încât să economisim energie în procesele noastre. Schimbarea presupune abandonarea unor tipare sau rutine cunoscute și accesarea de resurse noi și diverse din partea noastră, precum efortul, atenția, focusul și, nu în ultimul rând, răbdarea. Ne dorim să aducem la îndemână cele mai ușoare soluții de învățare, care să ne ajute să facem față schimbării.

Ne-am alăturat ca parteneri podcastului Nr. 1 în România, Mind Architect by Paul Olteanu, întrucât credem că învățarea continuă (lifelong learning) și învățarea autonomă (self-learning), sunt lucruri esențiale pentru a ne adapta la mediul în care trăim și lucrăm, ce se află în permanentă schimbare.

În primul episod, vom discuta despre transformarea digitală și importanța învățării, împreună cu Paul Olteanu și echipa sa de la Mind Architect, împreună cu Paula Avram, Senior Trainer și Coach în cadrul Bosch Service Solutions Timișoara. Atât Paul, cât și Paula, aduc informații din literatura de specialitate confruntate cu faptele de pe teren pentru a avea o privire în oglindă a modului în care stau lucrurile, în general, în domeniul managementului schimbării în organizații, care sunt cele mai bune strategii de schimbare și care sunt eforturile și deschiderea Bosch în ceea ce privește schimbarea și învățarea.

Podcast| Mind Architect

Transformarea digitală și învățarea la Bosch

Cum face Bosch față provocărilor profesionale din noua eră a muncii?

În ultima perioadă, mai ales în condițiile restrictive create de pandemie, Bosch a optat pentru un model hibrid de lucru și învățare, majoritatea trainingurilor și întâlnirilor având loc online. Astfel, a contat mult ascultarea colegilor și conștientizarea faptului că nevoile lor de învățare se schimbă în condițiile noi de muncă și, alături de acest lucru, și contextul în care are loc învățarea.

Prin varietatea de programe de învățare dezvoltate și implementate la Bosch, ce se axează pe două mari principii, de lifelong learning și self-learning, maximizăm oportunitățile pentru dezvoltare, creăm medii favorabile, implementăm procese de învățare personalizată și, nu în ultimul rând, integrăm tehnologia în procesul de învățare (e-learning), folosind metode variate de învățare (blended learning), toate acestea, pentru a asigura transferul cunoștințelor în practică.

Astfel, am accesat și platforme online recunoscute, cum ar fi Udemy și LinkedIn Learning, pe care colegii puteau să facă programe online. Am creat eveniment de sharing, cum ar fi Learning Days at Bosch, programe interne scurte, de câteva module, câteva luni sau mai lungi, de doi ani, în care am încercat să combinăm sau să alternăm trainingul clasic cu misiuni practice, cu sharing, cu discuții, cu coaching, cu peer coaching, toate astea crezând și luând în considerare nevoile pe care colegii le-au exprimat.
Paula Avram, Senior Trainer și Coach în cadrul Bosch Service Solutions Timișoara

Transformarea digitală face parte din viețile noastre de mult timp. Una dintre provocări e rezistența la schimbare, iar Paul și Paula discută mai pe larg de ce se întâmplă acest lucru și cum putem face față acestui fenomen. Însă, o altă așa-numită provocare o reprezintă diseminarea informațiilor neîntemeiate precum că digitalizarea ar duce la pierderea locurilor noastre de muncă. Noi considerăm că menținerea unei atitudini deschise și dezvoltarea de competențe noi sunt ingredientele esențiale, cu beneficii atât pentru organizație cât și pentru angajați.

Transformarea digitală deschide noi orizonturi și crează noi locuri de muncă. Astfel, se vor elimina sarcinile repetitive, colegii vor primi sprijin în efectuarea unor sarcini mai complexe și controlul calității va fi sporit. Putem spune, așadar, că natura activității noastre se schimbă și că nu ne pierdem joburile, ci le transformăm. Colaborarea în echipă și între echipe, modul în care acordăm feedback și cât de repede o facem, precum și aplicarea în practică a tehnicilor învățate în cadrul programelor de dezvoltare, toate acestea ne ajută să fim în sincron cu tehnologia și cu ordinea în care lucrurile au loc în ziua de astăzi. Așa putem fi siguri că avem locul asigurat în cursa pentru meseriile viitorului, care sunt mai aproape decât credem. Este important să fim conștienți că, alături de tehnologiile și procesele pe care le avem la dispoziție, noi creăm viitorul, aici și acum.

Bosch, ca lider în inovație, conduce transformarea și contribuie la crearea unei lumi mai conectate atât prin tehnologiile folosite cât și prin produsele și serviciile oferite. De mai bine de 10 ani, Bosch folosește automatizarea pentru a îmbunătăți eficiența operațională, producția, activitățile de R&D, alături de experiența clienților. Transformarea digitală se reflectă în toate sectoarele de activitate ale grupului, ceea ce face ca produsele pe care le vând colegii noștri în România să dețină o componentă digitală net superioară față de acum cinci, 10 sau 15 ani.

paula avra,

Despre Paula Avram

Paula Avram activează ca Senior Trainer și Coach în cadrul Bosch Service Solutions Timișoara din 2015. Este specializată în training design, coaching pe metodologia Solution Focus și programe educaționale locale și naționale. În prezent, Paula dezvoltă și livrează programe de dezvoltare și programe de training pe teme precum: Train the Trainers, Train the Coach, Gestionarea Conflictelor, Feedback Eficient și Presentation Skills. Ea coordonează, de asemenea, și Comunitatea internă de Traineri și moderează workshop-uri pentru echipe la început de drum sau în tranziție. Ca parte din rolul său, ea oferă servicii de coaching și consultanță liderilor și echipelor din organizația din care face parte, iar din 2017 este consultant acreditat Human Synergistics pe instrumentele de leadership și stiluri de grup (LSI & GSI).

“Ce mi-ar plăcea să ajungă la cât mai multă lume este că, deși presiunea pe care o simțim cu toții, când vorbim despre schimbare, este una poate uneori destul de mare și nu foarte ușor de gestionat, soluția de adaptare la schimbare nu trebuie neapărat să fie cu un efort imens, dintr-o dată, tot într-o zi. Este important să ne uităm la acest efort mai mult ca la o constanță, nu ca la o valiză imensă pe care trebuie să o ducem tot timpul în spate. Și anume, să ne alocăm acel timp zilnic să fiu atent la lucruri, să mă angajez activ într-o conversație, într-un curs la care particip, într-un modul, cer feedback, să dau feedback. Practic, la nivel de zile, poate nici nu remarci ora aia în care ai făcut ceva activ, dar la nivel de luni, ani vor aduce valoare adăgată și vor genera schimbarea în mod natural.”
Paula Avram, Senior Trainer și Coach în cadrul Bosch Service Solutions Timișoara

Despre Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect este cel mai ascultat podcast din zona de dezvoltare personală din România.

Mind Architect este un ecosistem de învățare, cunoaștere de sine și dezvoltare personală și profesională fundamentat în neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi. Proiectul a pornit în 2019 ca un podcast menit să ajute ascultătorii să înțeleagă mai bine cum ne funcționează mintea și cum putem comunica mai bine, astfel încât să dezvoltăm relații mai bune cu cei din jur, fie că vorbim despre viața personală sau profesională. În cei mai bine de doi ani de la lansare, misiunea Mind Architect s-a extins, așa că resursele de învățare sunt, acum, disponibile nu doar pe Spotify și celelalte rețele de podcasting, dar și pe YouTube și în platforma MindArchitect.ro.