Ionuț Murgu – un lider care încurajează echipa să își exprime ideile
Leadership @ divizia Scule Electrice Bosch
Ionuț Murgu este un lider pentru care competența este aspectul esențial. Împreună cu echipa sa, își bazează activitatea pe un set de valori puternice, precum încrederea, transparența, comunicarea asertivă și o cultură a feedback-ului. Acesta este Country Business Director în cadrul diviziei de Scule Electrice Bosch din Romania și consideră că succesul echipei sale se datorează pe de o parte oamenilor pasionați și ambițioși, dar și produselor de înaltă calitate, inovațiilor și tehnologiei de ultimă generație utilizate la nivel mondial.
Citește povestea lui mai jos.
Ionuț Murgu
În cei peste 15 ani de Bosch, Ionuț a avut o expunere mare în mai multe divizii din cadrul organizației. A început în departamentul de vânzări al diviziei Bosch Termotehnica, iar șase ani mai târziu, acesta și-a continuat parcursul profesional în departamentul de vânzări din BSH Electrocasnice SRL, în cadrul căruia și-a dus cariera la un alt nivel și a învățat multe lucruri noi despre strategii de vânzări și despre implementarea campaniilor de marketing în marile rețele de magazine de pe piața de electro-IT din țară.
Ulterior, el a coordonat activitatea diviziei Electrocasnice Mici unde, împreună cu o echipă entuziastă, rezultatele nu au încetat să apară și astfel au ajuns în top zece țări europene în ceea ce privește cifra de afaceri realizată. În aceeași perioadă, acesta a preluat managementul companiei Zelmer South Europe SRL, responsabilă de comercializarea produselor Zelmer în România și Bulgaria, unde a coordonat procesul de restructurare a activității și proceselor interne, supervizând integrarea companiei în organizațiile BSH din cele două țări.
În 2019, a devenit Country Business Director în divizia Scule Electrice Bosch din România, iar de atunci se bucură de susținerea întregii echipe, în timp ce Bosch continuă să fie lider detașat pe piața sculelor electrice.
Echipa - un mix de personalități și stiluri de lucru care colaborează armonios
Înainte de a descoperi mai multe despre stilul de leadership, acesta a vrut să ne împărtășească mai multe despre echipa sa, despre pasiunea și performanța în cadrul activităților de vânzări, marketing, training sau mentenanță. Succesul echipei se bazează atât pe competența la nivel individual, cât și la nivelul echipei – cele două se completează reciproc și fac ca lucrurile să funcționeze bine.
"Mă mândresc cu faptul că, în timpul petrecut în cadrul diviziei Scule Electrice Bosch, am reușit să ofer sprijin colegilor pentru o dezvoltare profesională la nivel local și chiar regional. Deși consider că sunt importante experiența și cunoștințele cu care colegii noi vin în companie, ceea ce apreciez cel mai mult, însă, sunt curiozitatea de a înțelege cât mai bine și inițiativa de a se implica în proiecte. Astfel de oameni sunt remarcați imediat de către ceilalți și au șansa de a se dezvolta rapid în carieră. Avem membri în echipă care au început pe poziția de working student, dar și-au găsit calea spre a excela în activitate, devenind cunoscuți și apreciați în cadrul organizației noastre regionale."
Echipa îl descrie ca fiind un lider experimentat, de încredere și de cuvânt. Principiile pe care le aplică acesta se regăsesc și în feedback-ul echipei. Astfel, colegii îl consideră un lider cu viziune, capacitate de prioritizare a obiectivelor și de comunicare a unor mesaje concise, dar și un lider care implică echipa în procesul de luare a deciziilor.
Divizia de Scule Electrice Bosch este o organizație cu puține niveluri ierarhice și cu o echipă diversă din punct de vedere al personalității, vârstei și experienței profesionale. În cadrul acesteia, Ionuț este adeptul adaptării stilului de leadership în funcție de circumstanțele date și nevoile colegilor și consideră că în acest fel fiecare este conștient de rolul pe care îl are și devine autonom. “Un astfel de stil funcționează excelent în cazul colegilor conștienți de rolul lor în cadrul companiei și care știu întotdeauna ce este de făcut. Îmi pot schimba stilul de leadership oricând este nevoie de coordonare, îndrumare, sprijin sau exemplu personal.”
Preocuparea lui nu este să își manifeste stilul de leadership, ci să contribuie la crearea unei atmosfere de lucru constructive în cadrul căreia oamenii sunt încurajați să își exprime ideile, să ofere feedback-ul lor și să își aducă aportul.
"Cele mai bune idei reies în urma brainstorming-ului de echipă. Ca lider, preiau inițiativa la finalul unei discuții pentru a aduce claritate în ceea ce privește ideile principale, concluziile, termenele de implementare și, totodată, pentru a transmite încurajările mele echipei."
Timp liber și pasiuni
Ionuț se bucură de timpul liber în natură împreună cu familia, bucurându-se de lectură sau de una dintre activitățile sale preferate – jogging sau badminton. Fiind pasionat în mod deosebit de subiectul leadership-ului, acesta ne-a vorbit despre cărțile și discursurile celebre care l-au inspirat și captivat cel mai mult. “Una dintre cărțile mele preferate, de analiză, este Inspiring Leadership de John Adair - o carte captivantă despre leadership-ul inspirațional, cu foarte multe exemple clasice din care se desprind calitățile marilor lideri, precum arta de a inspira prin discurs, charisma, capacitatea de a lua decizii corecte sau de a oferi o direcție.” De asemenea, acesta găsește o sursă de inspirație în discursurile motivaționale rostite înaintea sau în timpul unor momente critice în istorie, iar în acest sens, acesta a făcut referire la cartea “Great speeches in history” de William Safire.
Totuși, discursul preferat al acestuia este “Stay Hungry. Stay Foolish” – celebrul discurs al lui Steve Jobs în care acesta își dezvăluie latura profund umană în fața celor aflați la început de drum în cadrul ceremoniei de absolvire de la Universitatea Stanford din 2005. “Este vorba de exemplul personal, un îndemn la a trăi o viață autentică. Nu contează de câte ori îl ascult, mesajul este pentru mine la fel de puternic și incredibil de motivațional.”
Cum fiecare dintre noi simte o conexiune cu un anumit loc de pe glob, pentru Ionuț acesta este India - locul în care și-ar dori să ajungă de cât mai multe ori în viață. Civilizația milenară a subcontinentului indian, istoria și arhitectura diverselor perioade și regiuni, precum templele antice sau cele hinduse, forturile impresionante, palatele sau monumentele incredibile din perioada imperiului mogul – toate acestea sunt de-a dreptul fascinante pentru acesta.
În 2018, această dorință a prins contur în cadrul unui program intern de dezvoltare profesională al BSH Electrocasnice, în cadrul căruia a avut șansa de a participa la o “expediție antreprenorială” în New Delhi. Alături de trei colegi din alte țări, au primit sarcina de a propune un model de finanțare durabil pentru ONG-ul Katha, ce are obiectivul social de a sprijini copiii din cele peste 120 de mahalale din New Delhi. Această experiență a avut o puternică însemnătate pentru acesta în plan profesional, dar mai ales personal.
Ghidat de principii solide precum adaptabilitatea și încrederea, dar și de expertiza vastă dobândită, Ionuț este un lider apreciat și respectat, care ne inspiră zi de zi.