10 milioane de module electrice produse la fabrica Bosch din Blaj
În 2023, fabrica Bosch din Blaj marchează un moment important, producerea modulului electric cu numărul 10 milioane, un reper semnificativ care merită marcat ca atare.
Fabrica Bosch din Blaj este una dintre cele cinci locații ale Grupului Bosch în România, fiind și prima fabrică deschisă de companie în țara noastră, în 2007. Bosch își desfășoară activitatea aici pe două sectoare: Tehnologie industrială, care produce componente de tehnică liniară şi montaj (din 2007) şi componente pentru industria hidraulică (din 2017) şi Soluţii de mobilitate, care produce, din 2013, senzori şi componente pentru controlul transmisiei folosite în industria auto.
Producția de module electrice a început la Blaj în urmă cu șapte ani, cu o echipă mică ce avea în focus designul și specificațiile liniei de producție. În timp, această echipă a crescut și este formată acum din 23 de ingineri și 135 de operatori, ce colaborează pentru a satisface cerințele clienților și pentru a menține profitabilitatea. Procesul de producție implică îmbunătățiri ale automatizării, care evoluează continuu pentru a crește productivitatea și eficiența energetică.
Modulul electric este o componentă esențială a vehiculelor moderne, care joacă un rol vital în coordonarea funcțiilor motorului și transmisiei. Modulul de control al transmisiei, de exemplu, calculează momentele optime de schimbare a vitezelor pentru a îmbunătăți experiența de condus.
Dacă un modul electric se defectează, performanțele autoturismului pot fi afectate semnificativ. Schimbarea vitezelor devine neregulată, iar experiența generală de condus este compromisă. Defecțiunea modulului poate declanșa, de asemenea, coduri de diagnosticare, notificând șoferul cu privire la probleme potențiale prin lumina de verificare a motorului.
Competență, fiabilitate, angajament, expertiză și entuziasm
Daniel Hoisan s-a alăturat fabricii Bosch din Blaj, în 2013, ca student. „Când m-am alăturat Bosch Blaj, am fost surprins și cucerit de tehnologiile, standardele existente, dar și de oameni; toți au fost atât de deschiși să împărtășească informații și să mă învețe ceea ce aveam nevoie să știu pentru a-mi desfășura activitatea”, așa descrie Daniel prima întâlnire cu fabrica din Blaj.
„De asemenea, am fost surprins de faptul că fabrica se dezvoltă atât de rapid, cu linii de producție noi, clădiri, dar și ca număr de angajați. Pentru mine acesta a fost semnalul că industria auto este una dintre cele mai importante industrii și știam că locul meu este aici”, adaugă el. De-a lungul anilor, Daniel a ocupat diferite poziții, cum ar fi inginer de proces, inginer de producție, manager de lansare, iar în prezent, este lider de grup pentru producția de module electrice. Trebuie să fie cu adevărat împlinitor să faci parte dintr-un proiect încă de la începuturile lui, care acum atinge un reper atât de remarcabil de 10 milioane de module electrice produse la Blaj!
Elemente cheie: Calitate și îmbunătățire continuă
Procesele și tehnologiile cu care Bosch lucrează sunt de ultimă generație, iar principala responsabilitate a companiei este să se asigure că produce un produs calitativ, pe baza cerințelor clienților săi, generând profit în același timp. „Îmbunătățirea continuă este una dintre convingerile noastre de bază. Liniile de productie sunt îmbunătățite continuu pentru a avea o productivitate crescută, pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic. Desigur, facem aceste îmbunătățiri cu un ochi pe calitate, pentru că, pentru noi, calitatea este prioritatea numărul unu,” a completat Daniel.
De-a lungul anilor, colegii din echipa de producție a modulelor electrice au fost martorii unor progrese semnificative în tehnologie și eficiență a proceselor. Liniile de producție au fost îmbunătățite pentru a obține o productivitate mai mare, menținând totodată un accent maxim pe calitate. Această evoluție a permis echipei să livreze produse excepționale și să rămână competitivă la nivel global.
„Îmi place ceea ce fac aici și, pentru mine, cel mai interesant aspect al jobului este accesul la informații și tehnologia de ultimă generație, diversitatea pe care o găsesc în fiecare zi la birou, în producție și în comunicarea cu colegi din alte locații Bosch, plus energia dată de lucrul în strânsă colaborare din cadrul echipei,” a încheiat Daniel Hoisan.